Menu
Tablet
Mobile

Kako odabrati idealnu veličinu stana?

Neka polazišna točka prilikom razmatranja bilo kojeg kriterija vašeg novog doma bude promatranje kupovine stana kao doživotne investicije. Zašto? Na taj ćete način izbjeći situacije u kojima promjene u budućnosti vaš trenutni odabir stana pokazuju lošim izborom. Nadalje, uključit ćete u proces donošenja odluke i kriterije važne vašim ukućanima, a sve s konačnom svrhom općeg zadovoljstva.

 

Kako pristupiti odabiru idealne veličine stana?

Istaknimo kako ne postoji jedinstvena formula za izračun idealne veličine stana. Ona proizlazi iz vaših osobnih potreba i preferencija, a usko je povezana sa stilom uređenja i vašom osobnosti općenito. Isto tako, uvjetuje i kasniju organizaciju interijera i eksterijera. Ono što svakako treba uzeti u obzir jest:

 • Dijelove interijera namijenjene pojedincu
 • Dijelove interijera namijenjene zajedničkom provođenju vremena
 • Broj različitih generacija u vašem domu
 • Koliko često više ukućana obavlja iste aktivnosti u isto doba dana
 • Postoje li ukućani sa specifičnim potrebama poput djece, starijih itd.
 • Posjedujete li kućne ljubimce
 • Postoji li potreba za prostorom za posebnu namjenu poput improviziranog kućnog ureda

Pretražujete li različite internetske i tradicionalne izvore na ovu temu, pronaći ćete brojne sugestije idealne veličine stana. Te su sugestije uglavnom između 25 i 30 kvadratnih metara prostora po jednoj osobi u kućanstvu. Ne odbacujući nijednu od prisutnih teorija, nastojimo vam pružiti sveobuhvatan i vama prilagođen, a ne generički pristup ovoj temi. Sukladno tome, smatramo kako je nemoguće jedinstvenom formulom zadovoljiti specifične potrebe svakog od vas.

Izazovi suvremene stanogradnje i uređenja

U odabiru idealne veličine stana ne biste smjeli ignorirati izazove koje postavlja suvremena stanogradnja. O kojim se izazovima radi? Moderna i kvalitetna stanogradnja podrazumijeva sljedeće trendove:

 • Postojanje velikog i otvorenog dnevnog boravka
 • Otvoren prostor s atraktivnim benefitima (izvor svjetla i svježeg zraka, pogled, prostor za druženje)
 • Posebni prostori za obavljanje službenih i kućanskih poslova

Veliki i otvoreni dnevni boravak nezaobilazan je trend iz niza razloga. Čini vaš boravak ugodnijim, pruža mogućnost druženja s gostima u ugodnom ambijentu i cijeli dom čini estetski puno zanimljivijim.

Otvoren prostor uključuje terase i balkone. Osim što provođenje vremena u ljetnim mjesecima isključivo u zatvorenom prostoru nikome neće djelovati kao privlačna opcija, postojanje ovakvog prostora u vašem domu bit će garancija dovoljne količine svjetla i svježeg zraka. Nadalje, imat ćete mogućnost uživati u pogledu koji se pruža s vašeg balkona ili terase.

Dom koji diše punim plućima

Čest je slučaj da stvorite topao, ugodan i atraktivno uređen dom, a potom ta njegova jedinstvenost i ljepota bivaju ugušeni svakodnevicom. Što to točno znači? U svom domu trebate predvidjeti i predodrediti prostor za obavljanje brojnih aktivnosti, prvenstveno:

 • Zaduženja vezana uz posao
 • Kućanske poslove

U današnje vrijeme vrlo su rijetki slučajevi u kojima sva svoja zaduženja ostavljate u uredu i potpuno ste rasterećeni tijekom vremena provedenog doma. Takav scenarij je lako predvidjeti i nipošto ga ne treba ignorirati. Unaprijed osmislite dodatni prostor koji će imati upravo takvu svrhu. Taj improvizirani kućni ured poslužit će i u brojnim drugim svrhama: kada radite na računalu, čitate i slično.

Što točno podrazumijevamo pod kućanskim poslovima u ovom kontekstu? Pranje i glačanje rublja i sve druge poslove koje obavljate često ili redovito. Radite li to u prostoru koji nije predviđen za to, to će značiti da taj prostor pati, neovisno pati li njegova funkcionalnost ili estetika. Smjestite glačalo, perilicu rublja, usisavač i ostale kućanske aparate u posebnu prostoriju i očuvajte šarm ostalih prostorija vašeg doma.

Kako odgovoriti na postavljene izazove?

Prethodno opisani izazovi iznjedrili su brojna rješenja u modernoj stanogradnji. Kako biste uspješno odgovorili na sve zahtjeve, iskoristite neke od ovih mogućnosti:

 • Adaptibilni zidovi

Oni će vaš prostor učiniti u potpunosti prilagođenim vašim potrebama čime ćete maksimalno iskoristiti njegov potencijal.

 • Staklene klizne stijene

Donose posebnu dimenziju prostranosti, prozračnost i veliku količinu svjetla, što nedvojbeno utječe na vaše zadovoljstvo i kvalitetu života.

- Aluminijsko-drvena stolarija

Osim same kvalitete materijala i elegantnog izgleda, ovo vam rješenje ublažava temperaturu u najhladnijim, odnosno najtoplijim danima u godini.

 • Veliki otvoreni prostori

Podrazumijevaju sve terase, balkone, trijemove i ostale prostore primarno namijenjene vašem užitku.

Zaključak

Kažu da je dom mjesto gdje sve počinje i završava. Vođeni razmišljanjem opisanim u ovom blog postu, ING-GRAD već 30 godina nastoji da kod vas sve počinje i završava s osmijehom.

Sjedište

Kalinovica 3/IV
10 000 Zagreb, HR

Centrala

T. + 385 1 / 30 33 000
F. + 385 1 / 38 35 600