Menu
Tablet
Mobile

Kako urediti dnevni boravak? (1. dio)

O dnevnom boravku najčešće se govori kao o srcu i središtu svakog doma. Dnevni boravak predstavlja najvažniju prostoriju u domu i služi kao mjesto okupljanja obitelji i prijatelja, mjesto opuštanja i zabave ili čak kao radni prostor. Upravo zato iznimno je bitno urediti ga na način koji će ispuniti vaša očekivanja i želje. U nastavku pročitajte korisne savjete koji vam mogu pomoći u uređenju dnevnog boravka.

 

Bitno je dobro se pripremiti

Uređenje prostorije nije samo odabir boja i kupovina namještaja. Zbog velikog uzbuđenja često možete zaboraviti neke ključne faktore samog uređenja. Prije no započnete sa samom realizacijom vaših planova, pokušajte odgovoriti na sljedeća pitanja:

 • Što zaista želite?
 • Kako ćete provoditi vrijeme u dnevnom boravku?
 • Hoćete li u njemu provoditi puno vremena?
 • Predstavlja li vam dnevni boravak prostor za opuštanje, rad ili druženje?

Stavite sve na papir

Kad odgovorite na navedena pitanja i odredite prioritete, vrijeme je za sljedeće važne korake u planiranju. Cjelokupno planiranje definitivno ovisi o vašem budžetu. Izračunajte budžet i efikasno upravljajte financijama. Čak i ako vam budžet nije strogo ograničen, nema razloga nepotrebno trošiti novac na namještaj koji neće odgovarati cjelokupnom izgledu vašeg dnevnog boravka i koji u konačnici nećete koristiti. S druge strane, ne očajavajte u slučaju manjeg budžeta. Manji zahvati koji neće zahtijevati velike izdatke itekako će osvježiti vaš dnevni boravak.

Jednostavnom skicom do savršenog rasporeda

Osim izračuna budžeta, odvojite malo vremena i izradite nacrt zahvaljujući kojem ćete dobiti pregledniju situaciju položaja fiksnih elemenata (prozori, vrata, električne utičnice, priključak za telefon itd.) i tako lakše isplanirati raspored namještaja i svih dodatnih elemenata. Za nacrt je najbolje koristiti mjerilo 1:50, a možete ga izraditi ručno koristeći milimetarski papir ili na računalu uz pomoć nekog od za to predviđenih programa.

Najbolji stil je onaj u kojem ćete se vi najbolje osjećati

Izaberite stil koji će odgovarati vašoj osobnosti. Izbor stilova svakim danom raste i odabir je sve teži - bitno je da se odlučite za onaj u kojem možete zamisliti vašu svakodnevicu. Hoće li to biti modernistički, tradicionalni ili industrijski stil - odluka je na vama, ali bitno je odlučiti se za jedan stil koji će dominirati vašim dnevnim boravkom. Tako ćete izbjeći nasumično i neplanirano kupovanje namještaja, a stil koji vam je bio temeljna inspiracija pri uređenju ostat će prisutan.

Lepeza mogućnosti

Nakon pripreme i odabira stila koji biste željeli ostvariti u svom dnevnom boravku, vrijeme je za najzanimljiviji, ali i najzahtjevniji dio cijelog pothvata - pretvaranje vizije dnevnog boravka u stvarnost. Cjelokupni proces učinite lakšim sastavljanjem popisa potrebnih elemenata i zahvata. Naš popis sastoji se od sljedećih koraka.

Potpuna udobnost u svakom pogledu

Pojam udobnost ne odnosi se samo na trosjede i fotelje, već i na cjelokupan osjećaj ugode za vremena provedenog u dnevnom boravku. Temperatura prostora važan je faktor te udobnosti. 
Najsuvremeniji i najbolji načini rješavanja ovog pitanja su:

 • Vrhunski klimatizacijski sustav
 • Termički izolirane rolete
 • Toplinski fasadni sustav

Pri uređenju prostorija često se zaboravlja ili zanemaruje da pod uvjetuje daljnje uređenje prostorije. Iako se danas na tržištu mogu pronaći brojne mogućnosti, parket je i dalje najčešći izbor podloge za dnevni boravak. Među različitim vrstama parketa definitivno prednjači hrastov parket. Zahvaljujući izdržljivosti i jednostavnosti održavanja, ali i profinjenosti izgleda, hrastov parket najpopularniji je i provjeren izbor u uređenju interijera.

Vaš dnevni boravak vaše je slikarsko platno

Izaberite boje koje će vam podići raspoloženje pri samom ulasku u dnevni boravak i zapamtite kako dobro odabrane boje u potpunosti transformiraju prostoriju.

U uređenju dnevnog boravka preporučuju se tople boje. One dobro utječu na raspoloženje i naglašavaju udobnost (npr. zemljane nijanse crvene te prljavo ljubičaste i tamno zlatne nijanse). Ne bojte se kombinirati - spojite zemljane i prirodne tonove s detaljima vedrijih i energičnijih boja - prvi će pridonijeti opuštajućoj atmosferi, dok će drugi oživjeti prostor za vrijeme druženja s obitelji i prijateljima.

Pri odabiru boje treba uzeti u obzir i veličinu prostorije - tamnije boje učinit će prostrani dnevni boravak intimnijim, a svijetle boje vizualno će uvećati prostorije manjih dimenzija.

U slučaju da niste poklonici tradicionalnog pristupa i bojanja svih zidova jednom bojom, poigrajte se njezinim nijansama - boju svakog zida promijenite za jednu nijansu. Za efekt višeg stropa rub blizu stropa ostavite u bijeloj boji.

Važno je zapamtiti sljedeće:

 • Odredite kako ćete primarno koristiti dnevni boravak
 • Izračunajte budžet i izradite nacrt prostorije
 • Odaberite stil koji će prevladavati prostorijom
 • Za potpunu udobnost osigurajte kvalitetnu izolaciju i podlogu
 • Poigrajte se bojama i izaberite one koje će pozitivno utjecati na vašu svakodnevicu

Sjedište

Kalinovica 3/IV
10 000 Zagreb, HR

Centrala

T. + 385 1 / 30 33 000
F. + 385 1 / 38 35 600