Menu
Tablet
Mobile

Kako urediti dnevni boravak? (2.dio)

Dnevni boravak je oaza vaših dnevnih aktivnosti i opuštanja. Da bi se u potpunosti prilagodio vašim potrebama, preporučuje se napraviti skicu na papiru te time dočarati sve što očekujemo od našeg srca doma. Uz dobru pripremu, boravak može pružati maksimalnu udobnost - upravo prema vašim standardima. U nastavku pročitajte kako urediti dnevni boravak pomoću igre rasvjetom, namještajem, dekoracijom i ostalim elementima.

 

Dnevni boravak pozitivnih vibracija

Osim uz pomoć boja, na vizualni dojam veličine prostora i njegovu atmosferu možete utjecati i odabirom osvjetljenja i rasvjete. Rasvjetu u dnevnom boravku odaberite ovisno o tome na koji ćete način u njemu provoditi vrijeme. Vrste rasvjete mogu se podijeliti na temelju različitih funkcija:

 • glavna rasvjeta (eng. general) - generalno osvjetljenje i ambijent prostorije
 • rasvjeta određenih dijelova prostorije (eng. task) - rasvjeta za čitanje ili rad (npr. stolne lampe)
 • rasvjeta za naglašavanje (eng. accent) - rasvjeta za kreiranje udobne atmosfere i naglašavanje pojedinih elemenata u prostoriji (npr. kamina ili slike)

Planirate li provoditi puno vremena u dnevnom boravku, staklene klizne stijene optimalan su izbor za vas. Uživat ćete velike količine prirodnog dnevnog svjetla, a kao pozitivan učinak javit će se i ušteda energije.

Pri odabiru namještaja odlučite se za namještaj koji je proporcionalan veličini prostorije. Osim toga, odredite koji su vam komadi namještaja zaista potrebni. Neovisno o veličini prostorije, potrebno je pronaći optimalnu količinu i raspored namještaja. Za dobar raspored namještaja također je važno odrediti fokus prostorije - danas je fokus najčešće televizor, ali u nekim slučajevima to može biti i kamin. 
altZavršni korak u uređenju dnevnog boravka definitivno je odabir dekoracija. Važno je istaknuti kako treba obratiti pažnju na izbor tipova dekoracije. Upravo one stvaraju dojam vizualnog upotpunjavanja prostora i pomažu u stvaranju željene atmosfere boravka. Iznimno je široka paleta mogućih tipova dekoracija kojima možete obogatiti prostor. Neke od njih su biljke, ukrasni jastuci, slike, ogledala knjige. Kreativnost doista nema granica, tako da je odabir pojedine dekoracije ili kombiniranje više pojedinih međusobno prepušteno samo vašoj mašti. 
Zapamtite da dekoracije i detalji koje odaberete trebaju odražavati vašu osobnost i pružati vam osjećaj topline, doma i sigurnosti.

Praktični savjeti za ugodniju svakodnevicu

 • ne zaboravite u planiranje uključiti i ostale članove obitelji
 • veći namještaj birajte u svijetlim, neutralnim bojama, a tamnije nijanse koristite za detalje i dekoracije
 • u manjim stanovima iskoristite kauč ili više fotelja, jer su spretnija varijanta od kutne garniture. Štede prostor i mogu se lako razmještati.
 • izbjegnite odsjaj svjetla u televizoru - ne postavljajte ga nasuprot prozora i sobne rasvjete
 • ugrađivanjem prigušivača svjetla na sve vrste rasvjete smanjite potrošnju energije i prilagodite svjetlo prema potrebi
 • foto-tapete mogu biti osvježenje u vašem dnevnom boravku - lijepite ih samo na jedan zid, a druge zidove obojite u istu boju usklađenu s bojom koja prevladava na foto-tapeti
 • velike slike postavite u visini gornjeg okvira vrata, a ako želite da se slike nalaze iznad sofe, preferirani razmak iznosi 15 centimetara od donjeg okvira slike

alt

Zaključak

U moru mogućnosti i savjeta stručnjaka kako urediti srce svog doma lako se izgubiti. U nastojanju da stvorite prostor maksimalno ugodan za boravak i potpuno prilagođen vašim potrebama, pridržavajte se dva temeljna savjeta:

 • odaberite odgovarajući namještaj i zaokružite prostor detaljima
 • dobro rasporedite rasvjetu, osigurajte dovoljno prirodnog svjetla i pritom štedite energiju

Za ostvariti najbolji rezultat u uređenju dnevnog boravka osigurajte si dovoljno vremena i uvažite stručne savjete. Tako ćete izbjeći uobičajene pogreške. Naravno, ne zaboravite unijeti dozu kreativnosti i osobnosti koja će vaš dnevni boravak pretvoriti u vaše malo carstvo.

Sjedište

Kalinovica 3/IV
10 000 Zagreb, HR

Centrala

T. + 385 1 / 30 33 000
F. + 385 1 / 38 35 600