Menu
Tablet
Mobile

Moj balkon - moja oaza!

U današnjem užurbanom gradskom životu, često je teško uzeti trenutak za prirodu. Nakon što obavimo svoje dnevne uloge poslovne i obiteljske osobe, ne preostaje nam mnogo prostora za sebe, za šetnju, za mir. 
Upravo zato u gradskim stanovima balkoni, terase i lođe predstavljaju jedini otvoren prostor sa svježim zrakom te imaju važnu ulogu opuštanju.

 

Mogućnosti otvorenih prostora su neograničene

Činjenica je da uređenje interijera i eksterijera ne ovisi o veličini prostora. U našim ranijim blogovima mogli ste vidjeti ideje i primjere uređenja interijera koji su primjenjivi u apsolutno bilo kojem prostoru. Uz dobru ideju svaki prostor se može pretvoriti u nešto čudesno, a to vrijedi i za eksterijere. Sugestija iz prakse je da se svaki prostor efikasno iskoristi, da bude ugodan oku i ono najvažnije - da u njemu uživate upravo na način koji ste zamislili.

Bez obzira radi li se o velikom ili malom balkonu, vrtu ili lođi, prvi korak je odabrati kako ondje želite provoditi vrijeme. Sjednite u prostor koji želite urediti, zaklopite oči i zamislite se. Jeste li sami, u krugu obitelji, prijatelja ili nekom drugom društvu? Čitate li knjigu, igrate neku društvenu igru, radite na računalu, sadite biljke ili se smijete s prijateljima? Bilo koja vaša misao se može prenijeti na dizajn balkona i otvorenog prostora jer mogućnosti su neograničene. 
alt

Što, kako i za koga?

Bitno je odrediti za što ćete koristiti svoju novu oazu. Predlažemo nešto od navedenog:

  • zen garden
  • druženje
  • radna atmosfera

Vrt može biti samo estetski uređen zelenilom, a može biti i funkcionalnog tipa - za uzgoj biljaka i plodova. U ovom pristupu uzmite u obzir biljke koje uspijevaju i koje bi vam mogle biti korisne. Najčešće korišteni su začinsko biljke koje se svakodnevno koriste u kuhinji - poput bosiljka i origana te limuni, papričice ili neki drugi plodovi. Pri tome možete koristiti tzv. vertikalne vrtove. To su instalacije koje su uz sam zid i ne zauzimaju mnogo prostora, a besprijekorno se uklapaju u prostor. Pomične gredice koje se objese za ogradu možete veoma jednostavno premjestiti te time promijeniti izgled vašeg eksterijera kada god to poželite.

Ukoliko briga o biljkama nije vaša domena, no ipak želite poneki dodir s prirodom, postoji rješenje. Idealni su kaktusi i srodne biljke koje ne zahtijevaju veliku brigu. Za estetski dojam stavite ih u staklenu posudu s malo zemlje, kamenčića i uredite ih po vlastitoj želji. Postavite svoj mali zen vrt na adekvatno mjesto i uživajte u dašku prirode bez puno muke.

Balkon može biti multifunkcionalan! Kreirajte koncept u kojem će jedna strana prostora biti vrt, a druga prostor za druženje. U ovom slučaju razmislite o vizualnom odjeljivanju prostora. Umjesto da ograđujete prostor, iskoristite visoke biljke za dojam privatnosti. Isto tako razmislite o podnom odjeljivanju. Ovdje se konkretno misli na materijal i izgled poda. Za vaš balkon možete odabrati zanimljiv uzorak kako biste ga još više istaknuli te učinili drugačijim od interijera. 
alt

Balkon kao mjesto druženja

Najčešće se balkoni koriste za kreiranje opuštajuće atmosfere, s udobnim namještajem koji će svako druženje s obitelji ili prijateljima učiniti nezaboravnim. Učinite balkon bajkovitim mjestom za druženje! Preobrazite uobičajene metalne šipke ograde u gredice za potpuniji osjećaj doma, a stolice zamijenite njihajućim jajima ili mrežama. Budite kreativni te na svome balkonu ugradite prostor za odlaganje elemenata koje ne koristite često - poput jastuka, manjih stolaca i stolova. Ujedno, taj prostor će koristiti kao povišeno mjesto za druženje. Upotpunite ga milijun i jednim jastukom kako biste se osjećali kao da lebdite na oblacima.

Svoj vanjski prostor možete pretvoriti u izvor inspiracije! Obojite dio ili cijeli zid u žarku boju, postavite inspirativni citat, sliku ili fotografiju.

Zadnji korak, no jednako bitan kao i prethodni je osvjetljenje. Često se dogodi da zaboravite ovaj detalj, a želite

da u večernjim satima vaša oaza dođe do punog sjaja. Razmislite je li zidna lampa ono što će istaknuti detalje. Suptilniji način, poput lampica, doprinijet će romantičnom raspoloženju, isto kao i više samostojećih manjih lampi.

A sada ste vi na redu!

Svaki prostor ima neizmjeran potencijal. Izrazite atribute bilo kojeg prostora i dobit ćete eksterijer u kojem će svi htjeti provoditi svoje vrijeme.

U uređenju otvorenih prostora je ključno da si postavite prava pitanja kako biste definirali pravu svrhu prostora koji uređujete. Ponovite najvažnija pitanja koja ste danas naučili:

  • kako ćete provoditi vrijeme na ovom otvorenom prostoru
  • koja je atmosfera koju želite stvoriti
  • koje pravilno osvjetljenje će istaknuti svaki detalj

I za kraj, uživajte istraživajući beskrajne mogućnosti vašeg balkona!

Sjedište

Kalinovica 3/IV
10 000 Zagreb, HR

Centrala

T. + 385 1 / 30 33 000
F. + 385 1 / 38 35 600